un llibre de viatge, diàleg, biografia i reportatge històric i social de Brasil de la traça de la bicicleta de José Pontim i Marina Sans.



14.3.10

RESUM DEL LLIBRE

José Pontim i Marina Sans, a partir de mitjans d'abril del 2010, pedalant la geografia del Mato Grosso ressegueixen els paisatges de la memòria de Pontim, reflex del pòsit històric i social de l'Amèrica llatina des de la colonització fins les actuals problemàtiques globals.



José Pontim, humanista ecumènic activista de la teologia de l'alliberament, diaca de 69 anys d'edat i la jove documentalista de trenta-un Marina Sans recorren el Mato Grosso en bicicleta. Ho fan en el darrer any de quaranta de Pontim vivint i dedicant la vida a la regió en defensa del paisatge i la seva gent des de l'actitud serena, esperançada, senzilla, humil, disciplinada i sacrificada pròpia dels més savis.


Pontim ha treballat colze a colze amb el bisbe emèrit Pere Casaldàliga per les seves causes: la terra, la causa indígena, la teologia de l'alliberament i l'Amèrica llatina.


Ha dedicat el seu dia a dia a la defensa dels drets dels qui viuen en la pobresa: indis i sense terra i de la conservació d'un medi ambient malalt de desforestació amazònica per la massiva implementació de l'agro-negoci que malgrat tot avui encara conserva una gran riquesa humana, ètnica i natural.


En aquest paisatge humà acolorit i entorn natural farcit d'un vast ventall d'exuberants espècies animals i vegetals: arbres fruiters tropicals que omplen el pati de la seva senzilla casa, flors i papallones gegants, colibrís, tucans, cocodrils i serps, eixams de milers de cuques de llum voladores... i molt més ha teixit el seu què fer i ser quotidià.


Aquesta terra ufanosa i el riu que la rega, l'Araguaia van abraçar-li el plor, crits i silencis de les tortures sofertes a l'època de la repressió militar, recent arribat a la zona. Va sentir els discursos de la seva lluita política sense pèls a la llengua quan va exercir d'alcalde de la població de Sao Fèlix do Araguaia. Acull cada una de les pregàries que dedica a la regió, als seus habitants i a l'univers enter.


El sol intens, calor humida i pluges tropicals l'han banyat a cada pas en endinsar-se a peu, burro o bicicleta a la selva junt els indis karajà i tapirapé perseguint la conservació de la seva forma de vida essencial en harmonia amb la naturalesa i la de la pròpia naturalesa i acompanyant els sense terra en la reivindicació i lluita per una vida més digna.


Pontim, de complexió prima i àgil i avantpassats italians, manté sempre l'esperança i actitud positiva, un somriure generós i ulls brillants blaus i menuts que el caracteritzen.


A finals d'any (2010) començarà una nova etapa en un altre punt del Brasil.


Abans de fer-ho s'acomiada dels racons de l'Araguaia de la joventut i maduresa deixant-hi la darrera traça en bicicleta acompanyat de Marina Sans amb qui conversa.


Els llocs, amb les persones que el conformen, les olors tropicals, la petja més o menys desdibuixada del passat en el paisatge de pols vermella obren els calaixos de la memòria i li donen veu. Resseguir-los en bicicleta esdevé no només repetició de l'allò i allà viscut sinó també prolongació, multiplicació i contemplació. Visitar-los amb consciència de comiat esdevé un periple iconogràfic que permet aturar-s'hi i reviure'n les experiències passades dedicant-los reflexió i dilatant-ne el temps.


Dibuixant amb el rastre de la bicicleta al terreny s'escriu la història. La geografia esdevé la pàgina a partir de i damunt la qual la memòria es fa paraula. La darrera pedalada pel Mato Grosso ressegueix cronològicament els paisatges de més de mitja vida de Pontim i esbossen el fil que estructura el llibre.


El viatge s'inicia a Petrópolis, a l'editorial “Voces” on Pontim treballava als vint-i-escaig anys i on la casualitat li va posar a les mans la primera carta pastoral d'un Pere Casaldàliga acabat d'arribar a Brasil. Allí va prendre la decisió de deixar-ho tot per acompanyar-lo en la lluita al costat dels pobres. A partir d'aquí els ciclistes segueixen un fil cronològic que els du d'indret a indret.


El contingut del llibre apareix a partir de l'acurada transcripció dels diàlegs generats en aquesta mena de viatge organitzats per llocs i els acompanyen fotografies preses pels dos viatgers durant el periple.


A més, s'annexa un dvd amb la selecció de sons de la natura araguaia, cants indígenes, antigues i actuals cançons de la lluita social, moral, política i ecològica i algunes de les converses pedalades.

1 comentari:

Anònim ha dit...

Estel que ilumines les animes dels mortals.
Et desitjo, desde el fons del meu cor i la meva anima,molta sort en aquesta nova aventura.
Estic ansions per llegir aquesta lliço de vida, que a traves de la teva sensibilitat i amor, segur que arriva a totes les ànimes dispostes a apendra de las coses sencillas de la vida.
Petons sirena des cucurrucut.
Sergi M.